Apenkooi en Bar-le-Duc maken belangrijke stap naar circulaire evenementen

Mar 1, 2019

Vanaf komend festivalseizoen is Bar-le-Duc de vaste leverancier van flesjes water op de Nederlandse evenementen van Apenkooi Events. Tijdens DGTL Amsterdam, een van ‘s werelds meest duurzame festivals, trapt Apenkooi zowel het festivalseizoen als de driejarige samenwerking met Bar-le-Duc af. Met deze samenwerking neemt de evenementenorganisator een belangrijke stap in haar duurzaamheidsbeleid.

De waterflesjes van Bar-le-Duc worden voor 100% gemaakt van gerecyclede plastic flessen en dus zonder het gebruik van nieuwe grondstoffen. Bovendien worden bezoekers gestimuleerd hun lege flesjes in te leveren aan de bar, waarna Bar-le-Duc ze ophaalt en weer recyclet tot nieuwe flessen.

Circulair systeem

Water is – na bier – de meest verkochte drank tijdens festivals. Op mooie zomerdagen vliegen de flesjes water als warme broodjes over de toonbank en belanden vervolgens in de prullenbak. Dat moet anders, vindt evenementenorganisator Apenkooi, die de ambitie heeft de meest duurzame evenementenorganisator ter wereld te worden. “Ons doel is dat in 2020 al onze events compleet circulair zijn en de samenwerking met Bar-le-Duc vormt hierin een belangrijke stap”, aldus Jasper Goossen, oprichter en Managing Partner van Apenkooi. “Het circulaire systeem waarmee Bar-le-Duc haar flessen produceert sluit perfect aan bij ons streven naar duurzaamheid, want bij wijze van spreken worden de flessen die we dit jaar verkopen volgend jaar weer ingezet.”

“Wij zijn ontzettend blij dat wij de bezoekers van de Apenkooi evenementen een duurzamer alternatief kunnen bieden”, aldus Paula Gijsen, Senior Brand Manager van Bar-le-Duc. “Kraanwater is natuurlijk altijd de beste optie, maar de ervaring leert dat bezoekers van bijvoorbeeld een festival toch graag water in een flesje of juist met een smaakje kopen. Met onze 100% gerecyclede fles willen we onze impact op het milieu verkleinen en we zetten samen met Apenkooi een mooie stap naar circulaire evenementen.”

Gerecyclede flessen

Apenkooi organiseert jaarlijks een breed scala aan evenementen, zoals DGTL en STRAF_WERK, waarbij uiteraard duizenden drankjes worden verkocht. Om de hoeveelheid plastic afval te beperken is Apenkooi al eerder overgestapt van plastic wegwerpbekers naar een statiegeldsysteem met hardcups die bezoekers aan het einde van het event weer kunnen inleveren. De mogelijkheid om nu ook plastic waterflesjes in te leveren voor recycling is hierop een mooie aanvulling. Bar-le-Duc maakt als eerste en enige in Nederland haar mineraalwaterflessen voor 100% van gerecyclede plastic flessen. Dit betekent dat er geen nieuw plastic gebruikt wordt voor de productie van haar flessen.

Bron: eventbranche.nl

 

De toekomst van eventlocaties: duurzaam en circulair

Als één ontwikkeling zich langzaam maar oh zo zeker ontvouwt, dan is het wel het duurzame of zelfs circulaire karakter van evenementen. En niet onlogisch, want naast de sociaal maatschappelijke discussie over het terugbrengen van waste en duurzamer met de wereld...

Heineken pakt plastic beker berg aan tijdens festivals

Heineken heeft de ambitie om in Nederland over 10 jaar 100% circulair te zijn met alle verpakkings en promotiematerialen. Dat lijkt heel ver weg maar de ervaring leert: de tijd vliegt als je bakens wilt verzetten. Een grote stap voorwaarts bereik je stap voor stap....